Vårtal i Voxtorps hembygdspark

Tänkte att jag skulle skriva ner det tal som jag höll igår i Voxtorps hembygdsgård. Det var ett härligt väder och runt 125st personer kom för att lyssna till Voxtorps kyrkokör och för att Hurra för våren. Jag blir alltid så lycklig av att höra de klassiska vårsångerna sjungas som ¨ut i vår hage¨ och ¨första maj, välkommen¨.

Vårtal 2012 i Voxtorps Hembygdspark

Ännu en vinter har gått och äntligen är våren här. Kylan och mörkret byts ut mot ljus och nytt liv. Fåglarna kvittrar igen och man kan nästan tro att man vaknar upp i ett exotiskt land när man väcks kl 5 på morgonen av allt fågelkvitter. Det är som om fåglarna manar oss att komma ut i naturen igen efter allt innesittande i vinterns kyla.

Själv kan jag äntligen åka långa sträckor och träna och njuta av naturen. Att sitta i rullstol är för mig under en snöig vinter ofta förknippat med jobbiga situationer;
-Man blir kall om benen.
-Man fastnar då det ofta är dåligt skottat.
- Man får mycket nervsmärtor.

Om man vill kan listan göras lång. Detta gör att man VARJE DAG MÅSTE GÖRA ETT VAL, ETT VAL ATT SE DET POSITIVA I LIVET.

Under vintern är det så enkelt att gräva ner sig i sina bekymmer. Nästa varje dag på jobbet träffar jag någon som har valt att stanna kvar i vinterns dystra stämningsläge. De pratar varje dag om hur dåligt de mår, de klagar på allt de kan och väljer att rulla sig i all dynga som livet har att bjuda på.
Det finns människor som mår bra av att se andra må dåligt och har som hobby att tala illa om andra människor. Det finns människor som är långsinta och sällan förlåter andra.
Vad det än är så har de valt att stanna kvar i bitterhet över livets orättvisor. 

Vi känner alla igen oss mer eller mindre i något av det jag nyss räknade upp. Ingen är ofelbar och kanske har just du trillat ner i någon av alla dessa diken?
Kanske går du och drar på saker i ditt liv som du inte behöver? Kanske har du under flera år gått runt och fokuserat på allt negativt i ditt liv?


Våren bjuder på vackra växter i många olika färger och former. Snödropparna är de första envisa blommorna som trotsar vinterns mörker och kyla. Efter dem kommer blåsipporna och krokusarna i härliga färger som gör att man blir glad. Snart ser vi vackra vitsippor och träd som får små ljusgröna blad.

Det är vackert med alla olika växter precis som det är vackert med alla olika människor.
När jag var i Afrika fick jag träffa otroligt härliga människor. De var så glada trots att de ägde så lite. De gick i sin nyfikenhet fram och pratade och kände på oss som var så olika dem. Istället för att vara rädda kom de fram för att lära sig mer. De hade något som vi så ofta saknar - tiden för att se varandra -

Liksom de skiljer sig från oss i hudfärg så skiljer vi oss alla ifrån varandra i hur vi tänker och känner. Det är detta som gör oss så unika och så värdefulla. Liksom det är vackert med en rabatt med olika slags blommor så är det vackert med olika slags människor. Vi är alla liksom en nyutslagen vårblomma, det är bara att vi måste inse det själva.

Jag läser ifrån Psaltalen 139:13, 17. Här står det hur underbart du och jag är skapade och hur vi skall se varandra.

13.Ty du har skapat mina njurar, du sammanvävde mig i min moders liv. Jag tackar dig för att jag är danad så övermåttans underbart: ja underbara äro dina verk, min själv det det så väl.

17. Hur outgrundliga är inte för mig dina tankar, o Gud, hur stor är inte deras mångfald.

När vi inser att vi alla behöver varandra tror jag att vi kan gå vidare och bli hela. Det är sällan som man mår så bra som när man har fått hjälpa en medmänniska. Vi är skapade i mångfald och alla har något att ge. Vi blir tillsammans som vårens underbara och blomstrande natur.


Du kanske känner dig som en vissnad amarylis och har fastnat i ett dåligt mönster?

Gör som våren - ta nya tag och väx som människa. Våga kämpa som den första snödroppen. Kanske är det tufft i  början, men våga trotsa vintern i ditt liv. Efter ett tag går det lättare och till sist kommer du att blomstra.

 Ge av det du har.
- hjälp andra, det hjälper även dig själv att komma vidare.
- Sluta tala illa om andra.
- Skriv upp och fokusera på det som du är bra på och utveckla det.
- Jobba med dina tankar och så ofta du tänker negativt så säg STOPP, jag är en positiv person.Lika ofta som jag träffar negativa människor så träffar jag positiva. Masoud som många känner igen från Mot alla odds var med i discoteksbranden i Göteborg. Han hade omfattande brännskador över hela kroppen och är en person som verkligen skulle ha kunnat gå ner sig totalt. Men han har valt att gå vidare och spred glädje till alla i gruppen. det trots att han bara har 13% syn kvar och en bortbränd hand. Madde som gick igenom en svår cancerperiod i sitt liv var också en otroligt energigivande person trots sina smärtor och ett bortopererat ben.


Jag vill utmana dig nu att tillsammans med våren göra ett val.
- ett val att välja att leva fullt ut
- ett val att välja det positiva
- ett val att gå ur flera års negativt tänkande
- ett val att göra det du inte trodde var möjligt

Jeremia 29:11 säger

Jag vet väl vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och icke ofärdens, till att ge er en framtid och ett hopp.


Även om inte du tror att det är möjligt så vet jag att det är det. Även om du säger att det är mot alla odds så tror jag att du klarar det.

Anta utmaningen att växa och leva fullt ut samtidigt som vi nu utbringar ett fyrfaldigt leve för våren, den leve:

HURRA HURRA HURRA HURRA!!!


Kommentarer
Postat av: Tomas

Vilket supertal! Är stolt över dig :)

2012-05-01 @ 18:15:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback